martes, 25 de abril de 2017

GENOTIPATS

Durant aquest any, el CPC portarà a terme el genotipat de tots els mascles. 
Aquesta actuació, que requereix treure una mostra de sang de la jugular de l'animal, ens pot sembla una tocadura de nassos o ganes de marejar els animals, però té una base científica molt important i que ens pot resultar molt necessària:


En primer lloc, és un tema de millora de la raça: si ens fixem en una tipologia d'animal i volem assentar les bases d'una raça tan jove com el Cavall Pirinenc Català, necessitarem un tipus d'animals que ens agradin a tots, o que ens vagin bé: adaptats al medi, amb una mida adequada, amples de pit, que tinguin facilitat de part..i ara em direu: que se li treu sang als mascles!! i aquests no pareixen !!..teniu raó, però resulta que l'herència vé tant del pare com de la mare i per tant, si la mare del mascle que tenim és bona criadora, el pare transmetrà a la seva descendència part d'aquest gen.




En segon lloc, permet controlar la consanguinitat: segurament que tots ens hem enamorat del cavall que guanya al nacional..i com que gairebé mai està a la venta..què fem? en busquem fills...i què passa? que tothom té fills del mateix cavall i ven fills del mateix cavall i es plaga tot Catalunya del que s'anomena una línia genètica! És com si una família tingués 200 fills i anessin a viure cadascú en un municipi de Catalunya. Al cap de tres generacions tothom serien parents perquè s'acabarien ajuntant amb familiars..un desastre. Doncs això mateix passa amb els cavalls si no ho controlem: si ens deixem un mascle de casa en poc temps tindrem filles que són alhora germanes i mares i de tot..un xou! Si coneixem les línies genètiques podrem, almenys, controlar el parentiu dels nostres animals i ho podrem evitar.





I en tercer lloc, per un tema legal!. Quantes vegades hem anat a comprar un cotxe i com que és un BMW ens han cobrat uns mils d'euros més...que vaja, si resulta que és un BMW els pagarem encantats, però..i si li han posat un motor de marca xinesa i de tercera mà?? Ahhh..doncs això mateix passa amb els cavalls..jo marxo superconent perquè resulta que tinc un nét del cavall que va quedar primer a la fira de l'any 1990 i resulta que no és ni nét i que a sobre té un pare que li té mania a les eugues castanyes..gat per llebre no? Amb els genotipats es pot saber!




Apa! Quanta informació junta...bé, el tema de la genètica és apassionant, però molt complicat; per això caldrà manegar molta informació però us anirem informant dels avenços que va fent la raça. Ah! I de passada, que no ho havia comentat, amb aquesta sang, també mirarem com està una malaltia que es diu JEB (Junctural Epidemiolysis Bullosa) i que fa que els poltres neixin sense pèl del genoll en avall.



Ja veiem com de positiu serà que tots els mascles estiguin genotipats, no?

Us anirem mantenint al dia de com va tot això! 

1 comentario:

Jose Manuel dijo...

Bon dia.
Hay muchos caballos en Valencia traídos del Pirineo Catalán. Se ha pensado en censar de alguna manera y genotipar esos ejemplares?